Wedstrijdverslag Stentor MA1 8 december 2018

• 11/12/2018
  • Dilys

Hoi allemaal!

Deze keer geen wedstrijdverslag van Dave, maar eentje van Dilys. Ik heb afgelopen zaterdag met Maaike én veel plezier de wedstrijd mogen coachen, en schrijf graag een report voor de geïnteresseerden :). We waren met 2 minder dan normaal; Félien en Dave zijn / waren in Engeland, dus we hadden een spelverdeler minder, en verder was Renee er niet dus misten we een dia. Dat betekende dat Maartje J en Madelief de hele wedstrijd speelden, aangezien zij de enige waren van hun eigen positie.

De eerste set ging goed! In het begin waren we nog vooral aan het oplossen; vooral verdedigen en ervoor zorgen dat de derde bal gewoon over het net komt. Maar daarna namen wij het touw in handen en begonnen we met aanvallen. Mooie balletjes in mooie hoekjes lieten de meiden zien! En extra leuk dat het advies wordt gevolgd om bij de tegenpartij (VIOS), als de spelverdeler achter staat, daar op te spelen. Zo zorg je ervoor dat de tegenstander de spelverdeler kwijt is en iemand anders de setup moet overnemen. Enthousiasme ontwikkelde zich wanneer na een lange, spannende rally het punt naar ons ging. Fijne hoge passjes door o.a. onze goede libero Eline, mooie setupjes van Maartje en onze aanvallers knalde de ballen over het net. Heel erg leuk om te zien! Helaas maakte VIOS een inhaalslag en konden we nét niet de eerste set pakken. Het werd 25-23 voor de tegenpartij.

Dit zorgde echter voor twijfel aan onze kant. De meiden leken van slag. VIOS had een paar goede serveerders, wat de achterspelers een beetje van hun stuk brachten. Probeer met je hele lichaam achter de bal te blijven, dan is er meer controle en ketst ‘ie niet zomaar weg! Na wat inschuiven (zodat een voorspeler ook mee kon passen) konden we wat service passjes brengen, maar we verloren met 25-11.

In de derde set kregen we weer iets meer van ons enthousiasme terug. VIOS had twee zeer sterke midaanvallers (welke vervolgens ook meededen aan de wedstrijd tegen dames 2) die hard naar beneden sloegen. De taak van de blokkering werd op de proef gesteld. Nog iets om goed op te oefenen! Danielle gaf het goede voorbeeld en blokkeerde als actieve voorspeler een paar van die harde midaanvallen af. Dat geeft energie!! Bij iedereen in het veld. Leuk om te zien én te voelen (want als coaches schreeuwen we dan ook vol enthousiasme mee)! Maar ook deze set kwamen we niet meer dichtbij. 25-15 voor VIOS.

In de vierde set kregen we wat ontspanning in ons spel: we zouden toch niet meer gaan winnen, dus we konden net zo goed de wedstrijd met ontspanning en plezier afronden. En dat zorgde ervoor dat we toch nog dichtbij kwamen! 25-20 werd het uiteindelijk, dus al met al een 4-0 verlies.

Verder is het erg leuk om het contrast te zien tussen nu t.o.v. een van de vorige jaren. Hoe een paar jaar geleden meiden naar de coach kwamen om te vragen of ze deze set op de bank mochten, wilde nu iedereen het veld in. ‘Wie willen er allemaal deze vierde set spelen?’, en niemand die níét zijn hand op stak.

En dan een paar puntjes wat Maaike en mij opviel: wanneer de pass niet zo goed komt en iemand anders dan onze spelverdeler hem overneemt, wordt hij direct over het net gespeeld. In 2x gaat de bal er dus overheen. Ons doel is eigenlijk om deze bal toch nog omhoog ergens in het veld te spelen, zodat een aanvaller hem nog over het net kan meppen. Daarvoor hebben we immers het 1-5 systeem; 1 spelverdeler en 5 aanvallers! (Behalve de libero, die niet aan mag vallen.)

Verder wordt het oefenen op de blokkering, timing bij de aanval en voor de spelverdeler balletjes uit het net vissen. Hoewel we natuurlijk het liefst de passjes uit het net hebben :).

Ik heb met veel plezier langs de zijlijn gestaan, en ik neem aan Maaike ook. En wat een leuk team hebben we toch!! Sterke verdediging, en de aanvalletjes beginnen ook te komen. Super!